UAEA Başkanı İran Konusunda İlerleme Çağrısında Bulundu
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Lideri Rafael Mariano Grossi, İran’la 4 Mart’ta imzalanan ortak anlaşmanın ardından istenilen düzeyde ilerleme sağlanamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Tahran yönetimini İran’ın nükleer silahlarından arındırılması için önemli ve düzenli bir şekilde işbirliği yapmaya davet etti. Söz konusu sözleşmede belirlenen hususları yerine getirmek. kurmak.
Başkan Grossi, UAEK Yönlendirme Konseyi Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuştu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Japonya’daki Fukushima In-Dai Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif atık suyun deşarjına ilişkin gelişmelere değinen Grossi, Ajans uzmanlarının geçen ay başlatılan atık suyun denize deşarjı süreci hakkında sistematik olarak bilgi paylaştığını söyledi. Bu ülkedeki muhatapları Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) tarafından.
Atık suyun tahliyesine ilişkin sürecin başlangıcından itibaren kurum yetkililerinin sürecin uluslararası standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek için orada olduklarını belirten Grossi, kurumun burada ofis açtığını ve bu birimin asıl görevinin olduğunun altını çizdi. söz konusu atık suyun deşarj edilmesidir.
Grossi, deşarjın başlangıcında deniz suyundan aldıkları numuneler üzerinde yaptıkları analizler sonucunda sudaki trityum seviyelerinin Japonya’nın işletme limitinin altında olduğunu belirtti.
Bölgedeki bazı ülkelerin atık suların okyanuslara deşarjı konusunda kaygılarına değinen Grossi, Ajansın bağımsız ve uluslararası bir kurum olduğunu ve sürecin standartlara uygun ilerlemesini sağlamak için sahada bulunduğunu belirtti.
İran’da ilerleme yok
Grossi, İran’la 4 Mart’ta imzalanan anlaşma sonrasında, Ajans’a bildirilmeyen yerlerde tespit edilen nükleer madde veya nükleer maddeyle kirlenmiş ekipmanlarla ilgili bu ülkenin istenilen düzeyde bir açıklama yapmadığını söyledi.
“4 Mart’ta Tahran’da imzalanan ortak mutabakat anlaşmasının ana hatlarıyla belirtilen faaliyetlerin uygulanmasında daha fazla ilerleme kaydedilmemiş olmasından üzüntü duyuyorum.” Grossi, kendi ifadeleriyle, İran’ın, Varamin ve Turquzabad bölgelerinde antropojenik kaynaklı uranyum parçacıklarının varlığı konusunda Ajans’a teknik açıdan geçerli açıklamalar yapması ve ilgili nükleer madde veya kirlenmiş ekipmanın mevcut konumu veya konumları hakkında onları bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.
Grossi, İran’daki Uranyum Dönüştürme Tesisi’ne (UCF) ilişkin nükleer madde dengesi değerlendirmesindeki tutarsızlığın da giderilmesi gerektiğini belirtti.
Hiçbir konuda İran’ı suçlamadıklarını belirten Grossi, bu ülkenin nükleer programının barışçıl olduğunun garantisini verebilmek için kurumun güvenlik kontrol anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesinin değerli olduğunu vurguladı.
Grossi, “İran’ı, ortak anlaşmadaki taahhütlerin yerine getirilmesi için Ajans ile ciddi ve sürekli çalışmaya çağırıyorum.” dedi. söz konusu.
Zaporojye Nükleer Santrali
Ukrayna’da bulunan, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhia Nükleer Santrali’ne ilişkin gelişmelere değinen Grossi, kurumun buradaki misyonundaki müfettişlerin raporlarında, nükleer enerji çevresinde artan askeri faaliyet ve patlamalara ilişkin bilgilerin yer aldığını söyledi. santral için bu durum nükleer güvenlik açısından endişe vericidir. söylenmiş.
Yakın gelecekte nükleer santraldeki gelişmeleri görüşmek üzere üst düzey ziyaretlerde bulunacağını kaydeden Grossi, Kurum müfettişlerinin santralin her noktasına erişim sağlanması yönünde taleplerde bulunmaya devam ettiğini belirtti.
4 Mart’ta uzlaşma sağlandı
UAEA ile İran arasında 4 Mart’ta imzalanan ortak anlaşma doğrultusunda iki taraf arasındaki iş birliğinin artırılması ve Tahran yönetiminin, kendisine bildirilmeyen 3 yerde tespit edilen nükleer cihaza ilişkin yeterli teknik açıklama yapması konusunda mutabakata varıldı. Ajans.
Mutabakat kapsamında ayrıca, Şubat 2022’de Tahran yönetimi tarafından devre dışı bırakılan bu ülkedeki nükleer faaliyetlerin izlenmesi amacıyla Kurumun tesislere yerleştirdiği kamera ve benzeri cihazların aktif hale getirilmesi sürecinin başlatılması konusunda da mutabakata varıldı. .